tisdag 9 november 2010

Idag blev det lite matbröd (står ännu och jäser)
Undertiden koka jag lite kola...



Supergod kola. Perfekt julgodis eller redan idag...



Tid: 1 ½ timme
50 st
Ingredienser:
•3 dl vispgrädde
•50 g smör
•3 dl strösocker
•1 ½ dl ljus sirap
•1 ½ msk vaniljsocker
Så här gör du kolan:

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.


När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.


Låt sedan fortsätta koka.
Testa om den är klar genom kulprov
(vatten i ett glas,några droppar kola, kan man rulla kolan till en boll så är den klar, men kan bli mjuk så ett par minuter till går bra)

En form med smörpapper i att hälla upp kolan i, när den svalnat så skär du upp den i bitar och smaka...Njut...Gott va?? =)

Inga kommentarer: